21. 2. 2020

Prodej obytné T5 Transporter - PRODÁNO

Sny se mají plnit a já jsem si ten svůj, dlouholetý, splnil pořízením obytného auta. Užili jsme si v něm krásné výlety, ale nic netrvá věčně a tak je náš milovaný Transporter T5 "Punťa", rok narození 2008, na prodej. Hledáme pro něj nového majitele. Pokud máte zájem, neváhejte se ozvat

Detailní fotky vozu naleznete zde a podrobnější popis viz níže.


U finského Kilpisjärvi

V lednu 2015 jsem byl okolnostmi „donucen“ si splnit jeden z mých snů - vlastnit obytné auto a vyrazit s ním (nejen) do Norska. Nad nudným rozumem vyhrálo srdce a šlo se do snu. Pomohla tomu hodně i nadšená podpora přítelkyně a tak jsem se stal majitelem VW Transporter T5, 2.5l/96kWh, 4Motion, LWB.



Cesta za prašanem
Požadavky jsme měli celkem jednoduché - aby to trochu normálně jelo (2.5l TDI 96kW/130hp), mělo klimatizaci (manuální) a jelikož oba rádi lyžujeme a chodíme na skialpy, pohon 4x4 (4Motion-haldex) byla finální podmínka. Posledním kritériem byla cena a tak se místo zánovního vozu narodil ten náš, o který jsme mohli dostatečně pečovat.

Hned při jednom z prvních výletů jsme v Alpách vylezli na kopec, ze kterého bylo vidět na parkoviště, kde stál náš Transporter. Z té výšky vypadal jen jako malý bílý puntík. A tak se narodil Punťa. A nyní bohužel přišla ta doba, kdy mu hledáme nový domov. Protože i my se budeme stěhovat a rozrůstat.

Přestavba - izolace
Hned v r. 2015 jsme se pustili do přestavby, která, jak už to tak bývá, stála podstatně víc a trvala podstatně déle, než jsme čekali. Z části i proto, že jsme ji dělali sami, s láskou a pro nás. A zároveň jsem vše plánoval tak, aby se náš domeček na kolech líbil i přítelkyni Veronice a ráda se mnou jezdila. Bez toho by to nemělo cenu...

Přestavba (vlastně DIY California) je řešená tak, aby byla použitelná celoročně. Kromě 4Motion a prostoru na lyže to znamenalo i celé auto zateplit (ověřeno do -10 st C.), udělat tapec (potah) na stěny, podlahu. Nainstalovali jsme nezávislé topení pro chladné noci a že jich na horách je. A to i v létě, určitě to také znáte. Pro dámský komfort je bufík ve variantě s dálkovým ovládáním a termostatem. Postel rozměrů 120 x 220 cm je pro dva více než komfortní. Jednou jsem na ní spal i kamarádem a překvapivě pohodlně, tulit se není povinné.

Nábytek perfektně vyrobil kamarád truhlář. Perfektně řemeslně, funkčně a z nejlepšího materiálu (biodeska). I po naježděných 100.000km je nábytek v bezvadném stavu, nepoškozený, nevrže. A my se vždy snažili, aby to tak zůstalo. Kuchyňka má tekoucí vodu (15l kanystr), dřez a vařič, který si můžete vzít sebou ven, pokud počasí dovolí. A když nedovolí, zapnete bufík, otevřete střešní okno a v klidu můžete vařit vevnitř. Kompresorová lednička Waeco s mrazákem má objem 50l. Studené pivo je po sportovním výkonu důležité. :-)

4x4 nejen na sněhu
Dlouhé zimní noci kromě tepla vyžadují i LED osvětlení (oddělené pro přední část vozu a pro postel). Měnič na 230V vám dobije jak notebook, tak fotoaparát. Na telefony a fotoaparáty jsem k posteli nainstaloval dva USB porty 2.4A. Největším žroutem elektřiny je ale lednička. Proto má Punťa druhou nástavbovou baterii. Lze ji dobíjet ze solárního panelu nebo ze standardní 230V zásuvky v kempu (přes zdroj od notebooku). MPPT kontrolér Victron (ano, nešetřil jsem ani na elektrice) umí komunikovat s chytrým telefonem. Když jedete, nabíjí se přes oddělovač baterie automaticky vždy. Pro rychlou kontrolu stavu obou baterek najdete na palubní desce digitální voltmetr.

Když už jsem u pracoviště řidiče, vybavení vozu je úmyslně celkem minimalistické. Radio s bluetooth a USB, okna a zrcátka (vyhřívaná) v elektrice. Ovládání zadního přídavného topení je hned vedle manuální klimatizace. Zadní parkovací senzory piští, když už není s LONG verzí Transporteru kam couvat. ESP/ABS jsou jediné asistenční systémy. Žádná další "kurvítka" nehledejte. Nechtěli jsme tamagoči, ale plně funkční minimalistické auto. A perfektně se nám to povedlo.

Na Polárním Kruhu

Při pohledu z venku vlastně vůbec nepoznáte, že se jedná o velmi útulné obytné auto. Díky jeho velikosti (resp. malosti), obratnosti a nenápadnosti není problém spát kdekoliv v přírodě, na divoko. Dost jsme si to vyzkoušeli, plné kempy nejsou náš šálek kávy. Zato norské fjordy, finská jezera, údolí v Pyrenejích, dokonce i ve Švajcu jsme si našli místa, kde se chcete ráno probudit a udělat si venku kávu. Motorizace umožňuje i svižné víkendové výpady do nedalekého Rakouska, ať už s lyžemi, stoupacími pásy nebo s koly.



Lyžování Nassfeld
Punťu jsme si oblíbili a máme ho moc rádi, proto chceme, aby se k němu nový majitel choval hezky. Pravidelně mu měnil provozní náplně, udržoval interiér v čistotě a Punťa si užíval krásné výlety tak, jako dosud s námi. V naší péči byl celých 5 let garážovaný. Punťa má certifikát původu od Cebia. Pochází z České Republiky (rok výroby 2008) a má najeto poctivých 360.000km (potvrzuje i Cebia). Není to málo, ale péče se mu dostalo nejlepší, tak je fit. STK i emise jsou platné do 05/2021. Nebyl nikdy havarovaný.



Musím říci, že tohle je první auto, které pro mě a ani pro Verču není jen hromada plechu, co umí kamsi dojet. Ale bohužel, když něco končí, něco jiného začíná a tak jsme nuceni našeho miláčka poslat dělat radost novému majiteli. Auto již má nového majitele.

Ale pokud se chcete do vestavby pustit, berte text jako inspiraci a motivaci jít do toho!


Švédsko



3 komentáře:

  1. Dobrý den,opravdu úžasně vyřešená obytná vestavba. Takhle precizně vyrobenou vestavbu jsem za poslední dva roky k prodeji neviděl.Bohužel my hledáme na cesty do hor ve třech kratší verzi Transportéra a s větší postelí.
    Budu se muset pustit do výroby sám. Rád bych vás požádal o cenou radu. Jak se vám podařilo posunout zadní dvojsedačku na toto místo ? A ještě moc prosím o kontakt na truhláře, který vám vyráběl ten skvělí nábytek.
    Předem velice děkuji za odpověď a přeji vám další užasné zážitky do budoucna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ozvěte se mi když tak na mail, ale vestavbu dělal kamarád-truhlář, spíše už důchodového věku. Je to skvělý řemeslník, ale když to dodělal, jeho první reakce byla "už nikdy více", protože v autě nejsou dvě rovné stěny a všechno musel napřed vyrábět nanečisto jako mustr, než začal řezat do materiálu. Makal na tom 14 dní...

      Vymazat
  2. Ahoj, hledám něco podobného, pokud je ještě k dispozici...další info když tak emailem...mecan(@)photomecan.eu S pozdravem MM

    OdpovědětVymazat